U nás se bonusový systém vyplatí, registrujte se a sbírejte body..

Svatojánské ořechy RYNK 230g

Kód: 12055
Neohodnoceno
Značka: Chuť Moravy
249 Kč
Skladem

Svatojánské ořechy, dopřejte si delikatesu. To jsou vlašské oříšky naložené v lahodném kořeněném sirupu. Svatojánské ořechy můžete mlsat jen tak. Ale báječně se také hodí k sýrům a paštikám. I ty si u nás vyberete.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Svatojánské ořechy RYNK 230g

Delikatesa vyrobená z vlašských ořechů, podle původní 100 let staré receptury. Ještě zelené (nezralé) vlašské ořechy sklízíme v období kolem svatého Jana (24. června), kdy ještě není zcela vyvinutá skořápka ořechu. Díky tomu je lze celé (včetně skořápky a slupky) naložit do lahodného kořeněného sirupu.

  • Více než 100 let stará receptura
  • Vítěz Great Taste Awards 2017
  • Bezlepkový produkt
  • Vyrobeno z moravských vlašáků

Složení: vlašský ořech 45.5%, nálev (cukr, voda, regulátor kyselosti - kyselina citronová , glukózový sirup, směs koření).

Čistá hmotnost: 230g. Hmotnost po odkapání: 130g.

Balení: 220 ml.

Výrobce: CHUŤ MORAVY s. r. o., Hudcova 588/70b, 621 00 Brno.

Skladujte v suchu a temnu při teplotě 28°C. Po otevření skladujte v lednici.

 

Jak se svatojánské ořechy vyrábí:

Základem je vlašský ořech. Ale není to ten vlašák jak ho znáte z přípravy vánočního cukroví, ale celý zelený, nezralý ořech, které můžete hojně vidět na ořešácích z jara a v létě. Jak název napovídá, tyto ořechy se sbírají koncem června okolo svátku Jana křtitele (24. června), ale díky rozmarům počasí z poslední doby není vyjímkou, že na ořechy vyrážíme již koncem května.

Tipy a recepty na použití Svatojánských ořechů

Svatojánské ořechy mají široké využití ve studené i klasické kuchyni. Na servírování je doporučujem nakrájet na jemné plátky. Na studeno perfektně sednou k sýrům, konkrétně pak sýrům typu Brie, jemnějším čerstvým sýrům, ale vyzrálejším tvrdším sýrům typu Gran Moravia. Jsou také skvělým doplňkem k paštikám a terinám..Výborně pak poslouží i v různých zeleninových salátech. Možnosti kombinací v teplé kuchyni jsou pak prakticky neomezené. Výborně se hodí k masům drůběžím, hovězímu, ale i zvěřině. Můžete je přidat do burgerů, ke grilovanému sýru, ale i do omáček. Samostatnou kapitolou použití jsou pak dezerty. Tady záleží je na vaší chuti a představivosti. Zmrzliny, brownies, kombinace s čokoládovými krémy, makronky nebo i taková “běžná” věc jako jsou jahodové knedlíky se mohou stát díky ořechům jedinečnými.

Trocha historie:

Svatojánské ořechy jsou zapomenutá a znovu objevená stará delikatesa, na jejíž výrobu se recepty objevovaly v kuchařkách již v 19. století. Právě z jedné takové máme recept i my. Trošku jsme si ho upravili a přizpůsobili dnešní době, ale chuť je původní.

Přestože je recept už takto starý, tak svatojánské ořechy byly běžnou pochoutkou ještě v 50. a 60. letech minulého století. Stále se setkáváme s lidmi, kteří si je i dnes dobře pamatují ze svého mládí, kdy je jejich maminka nebo babička každé léto ze zelených ořechů vyráběla. V té době byly také jednou ze součástí ovocného kompotu, který se dal běžne sehnat na pultech socialistických obbchodů. Často si ořechy lidé zaměňují s ořechovkou, která se také vyrábí z nezralých ořechů, které se ale místo do vody a sirupu nakládají do alkoholu, ve kterém je vylouhovaná hořkost vítaná. 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: