Kameninová forma na bagety ruční výroba
Kód: 11378Související produkty
Detailní popis produktu
Kameninová forma na bagety ruční výroba
Forma má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce.
Rozměry formy (vnější):
Postup výroby kameninových forem:
Forma na bagety je vyrobená mistrovou ve svém oboru. Paní keramička ji tvoří s láskou z prvotřídní terakoty, polotovar formy musí několik týdnů vysychat a následně se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se jen holá hlína při teplotách nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Formy na rohlíky a bagetky jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.
Jak pečovat o kameninovou formu:
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Zdobení vnějších částí formy je pouze ilustrativní, obrazce se mohou lišit, někdy na formě zdobení chybí.
Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nejsou závadou (jedná se o ruční výrobu). Odstín glazury se může lišit.